Is yoga anders dan gewoon rekken?
In de gesprekken met spelers en deelnemers aan yoga workshops voor voetballers komen vaak dingen naar boven die interessant zijn, dat zijn de dingen die er spelen. Bijvoorbeeld: “Is yoga anders dan gewoon rekken zoals na de training of wedstrijd?” Zomaar een vraag uit de groep van deelnemers aan de yoga trainingen van de Voetballoopbaan Academy. In deze blog behandel ik meer van zulke voorbeelden uit de praktijk.
PSV vrouwen selectie
Op uitnodiging van Rick de Rooij, hoofdtrainer van de PSV vrouwen gaf ik een yoga clinic bij PSV. Een uur lang nam ik de vrouwen en de technische staf mee in yoga.
Het Nederlands elftal deed aan yoga voor de wedstrijden vertelde ik tegen de vrouwen van PSV.
Door yoga te doen kun je je mindset beïnvloeden en beter met de druk omgaan.
Je wordt kalmer, behoudt meer overzicht en laat je minder meeslepen door een teveel aan wedstrijdspanning bijvoorbeeld.
“Hoe lang moet je dan yoga doen om dat effect te bereiken?” vroeg de aanvoerd-ster…na een yoga les waarin we veel houdingen deden die raken aan bewegingen op het voetbalveld.

Ook weer zo’n vraag die de essentie naar boven haalt. Verderop meer!
“Heb je ook oefeningen die je kan doen om tussendoor beter te ontspannen en om beter in slaap te kunnen vallen?”
Ook een vraag die ik kreeg bij een workshop aan voetballers van Voetballoopbaan.
Voor mij allemaal vragen die ik ter plekke kort kon beantwoorden en die ook aangeven waar de behoefte bij de voetballers liggen:
- lenigheid en flexibiliteit verbeteren
- omgaan met wedstrijdspanning
- dieper ontspannen
In deze blog kom ik er uitgebreider op terug.
Yoga en rekken
“Is yoga anders dan gewoon rekken zoals na de training of wedstrijd?” Hieronder mijn antwoord uitgewerkt…
- Ten eerste gaat yoga veel verder dan alleen rekken… stabiliteit, kracht, leren ontspannen, blessures voorkomen, rustiger kunnen blijven, het teamgevoel versterken. Allemaal andere voordelen van yoga, naast de flexibiliteit.
- Een yoga les draait om het contact maken met je lichaam, geest en spirit. Het uitgangspunt is compleet anders. Je doet yoga met dát als uitgangspunt, niet zoals rekken, dat is vaak meer iets extra’s, voor of na de wedstrijd of training…
- Het ‘rekken’ bij het voetballen is zeker ook zinvol: dynamisch voor de wedstrijd, langer na of tussen de trainingen en wedstrijden door. Het is dus niet of het één of het ander, maar én / én.
- Het doel van de yoga les is óók om je bewust te maken van jouw lichaam.
Met jouw lichaam moet jij trainen, de wedstrijd spelen. Het is dus echt slim om zelf te weten waar de disbalans in jouw lichaam is. En dat doe je door zorgvuldig je lichaam te ‘observeren’ in de yoga en die balans door middel van yoga te herstellen. Want in yoga heb je bijvoorbeeld geen goed of slecht been… Beide benen ontwikkel je gelijk. - Als je een goede yoga les volgt, met 100% aandacht, kom je in een sfeer terecht die ervoor zorgt dat je ontspannen én scherp bent. Die houding, die mindset, dat gevoel kun je meenemen naar de wedstrijd. Dat gebeurt niet zomaar, dat kun je trainen, daar moet je aan werken. Zo kun je met yoga gericht werken aan thema’s rond mentale balans.
Omgaan met wedstrijdspanning
“Hoe lang moet je yoga doen?” (zodat je je zenuwen onder controle hebt en je goed voorbereid naar de wedstrijd gaat)
Goh, dat is een lastige vraag. Eentje die mij wel op scherp zet. Want wat is genoeg yoga? wanneer is het genoeg…?
Hoe neem je dat waar? Dat vraagt een bepaalde scherpte en nauwlettendheid van waar het nu eigenlijk om gaat in yoga en wanneer heb je dat niveau bereikt.
Ik heb geantwoord dat het een persoonlijk iets is, dat het afhangt van hoe vaak je yoga hebt beoefend, hoe snel je kunt schakelen naar de juiste mindset en ook hoe gemakkelijk je het “yoga-gevoel” kunt bereiken.
-Sommige speelsters gaven aan dat ze zich helemaal Zennn voelden na de yoga les die ik gaf op de Herdgang @PSV-
- Voor de één is dat na drie goede ademhalingen
- Voor de ander na een paar series zonnegroeten in combinatie met de adem
Wat ik me van het Nederlands elftal kon herinneren (2014, tijdens het WK waarin Nederland door een geweldige teamprestatie 3e werd) was dat ze in een cirkel een paar minuten met yoga werkten in de warming up. Deze vormen werden ingebracht door René Wormhoudt (mijn docent bij de opleiding tot instructeur van het Athletic Skills Model).
Uit dit artikel: “Tijdens de warming-up zie je het Nederlands elftal verschillende asana’s doen. En voor het begin van de wedstrijd schudden ze de spanning van zich af met een zonnegroet. Schouwstra: “Het Nederlands elftal is fysiek heel sterk, maar ze moeten een goede balans vinden tussen lichaam en geest. Yoga helpt met het vinden van de juiste focus op de wedstrijd.”
Wat ik denk is dat het heel belangrijk is dat je leert luisteren naar je eigen lichaam, om vervolgens het uiterste eruit te halen in de wedstrijd, en daar is yoga heel geschikt voor…! Meerdere voetballers doen dat al: check dit filmpje!
Ook in 2021 heeft René als fysiek trainer van het Nederlands elftal yoga ingebracht (net als dansen op muziek).
Beter ontspannen
Weet je nog hoe je je voelde na een fijne vakantie? Helemaal opgeladen? Uitgerust?
Gedurende het seizoen is daar vaak weinig tijd voor. In mijn optiek moet een speler leren om “de batterij op te laden” ook tijdens het seizoen en zelfs tijdens de wedstrijd! In de yogalessen die ik geef, geef ik daar verschillende technieken en mogelijkheden voor. Iedereen is anders en voor de één werkt de ademhaling, of meditatie en voor de ander visualisatie bijvoorbeeld.
Maar er is meer. Alles draait om balans. De juiste balans vinden. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de nachtrust, die kun je optimaliseren met yoga vormen zoals yin yoga en yoga nidra. Het is niet zozeer dat dat in één paragraaf is uit te leggen. Ik zie het als onderdeel van de 10.000 uur die je in jezelf investeert om het beste eruit te halen. Daarvoor tellen niet alleen de voetbal trainingen, maar alles dat je doet om jezelf beter te laten functioneren op het veld.

“Heb je ook oefeningen die je kan doen om tussendoor beter te ontspannen en om beter in slaap te kunnen vallen?”
Luister naar een voorbeeld van een geleide meditatie, die je kunt doen om beter te ontspannen, voor het slapen of gedurende de dag. Hoe dieper je kunt ontspannen, des te beter je kunt pieken en presteren als het nodig is!
En idealiter kun je het yoga gevoel zelfs meenemen naar de penalty!
Op jouw succes!
Paul
#yoga #PSV #PSVvrouwen #Voetballoopbaan #VoetballoopbaanAcademy #ASM #AthleticSkillsModel #thebestversionofyourself
